CT angiografie: onderzoek van de bloedvaten | HMC (2024)

Over CT angiografie: onderzoek van de bloedvaten

Een CT-scan is een onderzoek van uw lichaam met behulp van röntgenstralen. U heeft een afspraak voor een CT angiografie. Dit is een CT-scan van uw bloedvaten. Hier leest u meer over het onderzoek. Ook leest u hier wat u moet doen om het onderzoek goed te laten verlopen.

Belangrijk om te weten

  • Lees goed wat er staat in het hoofdstukje ‘Hoe bereidt u zich voor op de CT angiografie?’. Dit is belangrijk om het onderzoek veilig te laten gebeuren.
  • U mag vanaf 1 uur voor de CT angiografie niets meer eten of drinken.

Wat is een CT-scan?

CT is een afkorting voor computertomografie. Bij een CT-scan maken we een röntgenfoto’s van een deel van uw lichaam. Elke foto toont een plakje van uw lichaam. Als we die foto’s met behulp van de computer op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje. Met een CT-scan kunnen we uw botten, bloedvaten en organen zien.

CT angiografie: onderzoek van de bloedvaten | HMC (1)

Het CT-apparaat

Waar is de CT angiografie?

Via het patiëntenportaal mijnHMC krijgt u meer informatie over waar en hoe laat u zich meldt in het ziekenhuis. U krijgt een e-mail als dit bericht voor u klaar staat in mijnHMC. Hebben we uw e-mailadres niet? Dan krijgt u de informatie op papier.

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Dan kunt u de pas vóór het onderzoek laten maken of de gegevens laten aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal.

Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen? Dan bent u nog op tijd voor uw afspraak. Dank u wel!

Als u niet kunt komen

Kunt u niet komen op de afgesproken tijd? Bel dan zo snel mogelijk met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Doe dit op zijn laatst 24 uur voor de afgesproken tijd. We kunnen uw plek dan gebruiken voor een andere patiënt. Het telefoonnummer van de afdeling Radiologie is 088 979 46 00. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Laat u ons niet of te laat weten dat u niet kunt komen? Dan moet u helaas betalen voor de afspraak.

Als u de afspraak voor de CT-scan verzet, moet u misschien ook een nieuwe afspraak maken met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Vraag dit na bij de afdeling van het ziekenhuis die u behandelt.

Hoe bereidt u zich voor op de CT angiografie?

Waardevolle spullen

Wij adviseren u waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten. Hetziekenhuis is niet aansprakelijk als uw spullen kwijtraken of stuk gaan.

Zwanger

Bent u zwanger? Of denkt u dat u misschien zwanger bent? Neem dan ruim voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie. We kijken dan of het onderzoek kan doorgaan.

Gaat het onderzoek toch door? Lees dan de informatie over de CT-scan tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding.

Kleding

Voor het onderzoek moet u de kleding en sieraden weghalen van de plek waar we u onderzoeken. Wij raden u daarom aan om sieraden thuis te laten. Doe ook makkelijke kleding aan. Uw onderbroek mag altijd aanblijven.

Contrastmiddel

Voor dit onderzoek is het nodig om contrastmiddel te geven. Dit geven we via een slangetje (infuus) in de arm. Door dit contrastmiddel kunnen we uw bloedvaten en de organen in uw lichaam beter bekijken. In het contrastmiddel zit de stof jodium. U kunt van het contrastmiddel een warm gevoel krijgen in uw hele lichaam. Ook kunt u een gekke smaak achter in de keel krijgen en het gevoel dat u in de broek plast. Dit trekt allemaal snel weer weg.

Uw nieren zorgen ervoor dat het contrastmiddel weer uit uw lichaam gaat. Het is daarom belangrijk dat we voor het onderzoek weten hoe goed uw nieren werken. Dit noemen we de nierfunctie. Weten we niet hoe goed uw nieren werken? Dan zorgt de arts die het onderzoek heeft aangevraagd ervoor dat u een bloedonderzoek krijgt naar de nierfunctie.

De uitslag van het bloedonderzoek bepaalt of er nog extra voorbereiding nodig is. De arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, zal het u vertellen als er extra voorbereiding nodig is. Is de extra voorbereiding nodig? Dan nemen we u een dag op in het ziekenhuis. In onze informatie over ‘Pre- en posthydreren’ leest u meer. U krijgt deze informatie als u extra voorbereiding nodig heeft.

Allergie voor het contrastmiddel
Heeft u eerder een onderzoek met contrastmiddel gehad? En was u hier allergisch voor? Geeft u dit dan door aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bent u dit vergeten? Laat het dan voor het onderzoek weten op de afdeling Radiologie. We bekijken dan welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Niet eten en drinken

U mag vanaf 1 uur voor de CT angiografie niets meer eten of drinken.

Hoe gaat de CT angiografie?

  • U moet voor dit onderzoek uw kleren (deels) uitdoen en sieraden afdoen. U kunt uw onderbroek en een hemd of T-shirt aanhouden.
  • In de onderzoekskamer gaat u liggen op de onderzoekstafel. U krijgt contrastvloeistof via een infuus (slangetje) in uw arm. De laborant prikt bij u het infuus in de arm. U kunt voor of tijdens de scan contrastmiddel krijgen.
  • De laborant bedient het CT-apparaat vanuit de kamer naast de onderzoekskamer. De laborant kijkt via een raam steeds of alles goed gaat met u.
  • De onderzoekstafel waarop u ligt schuift door het CT-apparaat. U hoort de röntgenbuis om de tafel draaien, maar verder merkt u niets. U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. De laborant controleert meteen na afloop of alles goed is gegaan met het onderzoek.
  • Als het onderzoek klaar is, komt de laborant naar u toe. De laborant haalt het infuus uit uw arm.
  • Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.

Hoe gaat het na de CT angiografie?

U mag direct na het onderzoek weer eten en drinken. Vanwege de contrastvloeistof is het belangrijk om extra te drinken. De contrastvloeistof kan zo makkelijker via de nieren uit uw lichaam gaan. Probeer een 0,5 liter meer te drinken dan normaal. Heeft uw arts u een vochtbeperking gegeven? Bespreek dan voor het onderzoek met uw arts of u extra mag drinken na de CT-scan.

Het kan zijn dat uw ontlasting (poep) 1 tot 2 dagen dunner is door het contrastmiddel.

Wat doet u bij bijwerkingen na de CT angiografie?

Bijwerkingen bij dit onderzoek hebben meestal te maken met het contrastmiddel.

Minder dan 1 van elke 100 patiënten krijgt last van het contrastmiddel. Ze moeten bijvoorbeeld niezen of krijgen last van huiduitslag die jeukt. U kunt tot een paar dagen na het onderzoek last krijgen van deze allergische reactie. Meestal hoeven we u hier niet voor te behandelen. De klachten gaan dan vanzelf over.

Worden uw klachten erger? Of wordt u benauwd? Bel dan met de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 979 46 00. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 088 979 23 80.

Hoe krijgt u de uitslag van de CT angiografie

De radioloog laat de uitslag van de CT-scan weten aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Uw arts vertelt u de uitslag tijdens uw volgende afspraak.

Vragen over de CT angiografie?

Heeft u nog vragen over het onderzoek? Dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 46 00. U kunt uw vragen ook voor, tijdens of na het onderzoek stellen in het ziekenhuis.

Bij problemen buiten kantooruren die niet kunnen wachten, kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde. U bereikt de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 088 979 23 80.

We willen graag dat iedereen onze patiënten informatie begrijpt. Heeft u een opmerking over de tekst hierboven? Mail deze dan naarn.houben@haaglandenmc.nl. Dank u wel voor uw feedback!

CT angiografie: onderzoek van de bloedvaten | HMC (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6417

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.